Конкурсът „Усмивка на годината“ се проведе за единадесети път. Наградите бяха раздадени през май, а престижната надпревара се организира от българското издание на международната медия „Дентал Трибюн“. Това е конкурс, който оценява едни от най-интересните случаи сред зъболекари и зъботехници в страната, тяхното лечение, сложност и краен резултат.

Специалисти в различни области на стоматологията са жури на годишните награди „Усмивка на годината”. Тази година това са стоматолози от Италия, Гърция, Израел и Румъния. За да бъдат изцяло обективни, всеки случай се разглежда анонимно като всеки член поставя оценки по зададени критерии. В България има изключителни специалисти, които могат спокойно да се конкурират с колегите си в целия свят и това се доказва с резултатите в конкурса.

Тази година крайният резултат беше такъв:

  • категория „Композитни възстановявания“ -Д-р Бояна Бянова
  • категория „Керамични възстановявания“ – Д-р Бояна Бянова в екип със зт. Росен Завратчийски
  • категория „Ортодонтски случай“ -д-р Мила Стоянова и д-р Константин Константинов в екип с д-р Калоян Пенчев.
  • категория „Комплексно естетично възстановяване“ – д-р Венцеслав Станков в екип с д-р Константин Тончев и зт. Стефан Петров.
  • категория „Розова естетика“ – Д-р Станков с участието на д-р Константин Тончев.
  • категория „Имплантологичен случай“ – 1 ) д-р Бранимир Кирилов, д-р Софиен Риахи и зт. Стефан Петров, и 2) д-р Младен Камбов и зт. Стефан Петров.
  • категория „Студентски клиничен случай“ – Стоян Русев, който в момента е студент 6-и курс в ФДМ–Варна.

 

Ето какво сподели един от победителите в тазгодишните награди „Усмивка на годината“ д-р Мила Стоянова скоро след връчването на престижната статуетка:

Това е общо трета по ред награда като за втора поредна година призът “Най-добър ортодонтски случай” от конкурса “Усмивка на годината” се присъжда на член на Ортодонтска практика SmileArt. Тази година статуетката е ваша, доктор Стоянова. На какво се дължи този успех?

Дължи се на огромната енергия и желание, които влагаме в работата си. Това се забелязва от пациентите ни, а явно и от журито на конкурса. Така мотивираме пациентите да работим заедно за общата кауза–тяхната красива и здрава усмивка.

С какво тазгодишните награди са по-различни от останалите?

За първи път в историята на конкурса връчват две статуетки в една категория. След няколко гласувания, журито не успяло да излъчи само един победител, защото случаите са били “изумителни”, както се изрази Д-р Рафи Романо.

По какви критерии всъщност журито определя победителите?

Журито оценява случаите комплексно и най-важното, анонимно. Гледат се сложността на случая, качеството на изпълнение, презентацията и качеството на фото документацията.

Това ли е единственото признание за работата на стоматолозите в България?

Както един пациент каза -“Това са зъболекарските Оскари.”

Смятате ли, че стоматолозите и ортодонтите в страната са конкурентоспособни на международния пазар на труда? А като техника и иновации, можем ли да се сравняваме?

Мога да заявя, че в страната имаме специалисти на световно ниво. И ортодонтията, и стоматологията като цяло по нищо не отстъпва на тези в другите страни от Европа и САЩ. А за размерите и възможностите на страната ни, това е впечатляващо.

Какво могат да очакват Вашите пациенти оттук нататък?

Да работим упорито, за да постигаме перфектни резултати и да участваме в следващите издания на конкурса заедно с техните усмивки.

 

Пожелаваме здраве и още бъдещи успехи на всички професионалисти, които всеки ден се трудят, за да направят усмивките ни по-здрави и красиви.