Facebook Pixel

Кореново лечение

УСЛУГИ

Кореново лечение от ``SmileArt``

SMILEART

КОРЕНОВО ЛЕЧЕНИЕ

Пулпитът ( Pulpitis ) представлява възпаление на зъбната пулпа (нерва и кръвоносните съдове), които се разполагат в сърцевината на зъба. Най-честата причина за пулпит е не лекуван навреме дълбок кариес.

В повечето случаи пулпитът е съпроводен с болка от термични ( топло и студено ) и химични ( сладко и кисело ) дразнители. Болката се появява вследствие на отока на зъбната пулпа и притискането на нервите, намиращи се в нея.

Други причини за възникване на пулпит могат да бъдат механична, термична или химична травма.

Как се лекува пулпит?

В случаите, когато дълбокият кариес е достигнал до пулпата, но тя все още не е инфектирана, има възможност за биологично лечение. Биологичното лечение представлява покриване на комуникацията с нерва със специален цимент, който да изолира нерва и да позволи възстановяването на пулпата. Този вид лечение има няколко условия, за да може да се извърши:

  1. След почистване на целия кариес комуникацията с нерва да е много малка
  2. Здрава (не възпалена) зъбна пулпа
  3. Възрастта на пациента да е под 30г

След биологично лечение лекуваният зъб трябва да се проследява през известен период от време с рентгенови снимки и  тест за виталитет ( ЕОД ), за да е сигурно, че зъбната пулпа се е запазила витална (жива)  и се възстановява.

Когато пулпата е инфектирана се провежда стандартно ендодонтско (кореново) лечение.

Допълнителна информация

Ендодонтското лечение (умъртвяване на зъб) има за цел да се премахнат остатъците от инфектираната зъбна пулпа и развилите се в нея микроорганизми. За тази цел корено-каналната система се обработва механично, промива се с различни разтвори, които целят дезинфекцията и. След дезинфекциране на канала/лите на зъба това пространство се запълва със специален материал, така че да няма празно пространство, което да е подходяща среда за развитие на микроорганизмите

Най-честите причини довеждащи до повторно ( релечение ) на един зъб който е умъртвен преди време са :

1. Развитие на възпалението и неуспешно предишно кореново лечение.
2. Кариес около стара пломба, който е достигнал до пълнежа на кореновите канали и зъбът е разхерметизиран. Това води до достигане на микроби до кореновите канали и реинфектирането им.
3. Отчупване на част от пломба или падането на цялата пломба, което води също до разхерметизиране на кореноканалната система.

Във всички случаи трябва да се премахне стария пълнеж на корените, да се дезинфекцира и след това да се запълни канала/лите наново.

Периодонтитът (Periodontitis) представлява следващият етап от развитието на пулпита. Докато пулпитът е локализирана инфекция само вътре в зъба, то петиодонтитът ангажира и тъканите около корените на зъба.

Механизмът е следния: След като бактериите в кореноканалната система на зъба станат в големи количества, те започват да излизат през върха на корена/ните в околната кост. Този процес може да се развие с бурна реакция и силна болка, но може да се развива и хронично (в продължение на месеци и години), с пълна липса на болка или много леки симптоми, които много често пациентите пренебрегват или „лекуват“ с традиционни методи.

При острите процеси съпроводени със силна болка най-често пациентите сами търсят помощта на лекар по дентална медицина (зъболекар). Необходимо е да се направи клиничен преглед, да се разпита пациента за конкретни оплаквания, които да насочат към съответната диагноза. Периодонтитът се вижда на рентгенова снимка, която е необходимо да се направи за доказването му. В случаите когато разрушаването на зъба позволява неговото възстановяване, се прави кореново лечение, което цели елиминиране на инфекцията вътре в зъба и запълване на кореновите канали с материал,който не позволява развитието на инфекцията. След кореновото лечение входът към корените трябва да се херметизира и зъбът да се възстанови, така че да може да изпълнява нормалните си функции и да изглежда максимално естествено. Образуваното изменение на върха на корена ( гранулом ) е мястото, където имунната система е ограничила микроорганизмите излезли от кореновите канали. След извършването на екзактно кореново лечение/релечение и липсата на нови микроорганизми, които непрекъснато да излизат от корените, организма започва да изчиства инфекцията в областта и да замества образувалата се кухина в костта с нова костна структура. Запълването на кухината с нова костна структура се наблюдава, отново на рентгенова снимка, след 6-8 месеца.

Кореново лечение

Фасетите са тънки керамични люспи с дебелина 0,2-0,5 mm, които се залепват по външната повърхност на предните зъби.

Кореново лечение

С бондинг може да се коригира формата, дължината, цвета както и липсващи части от естествените зъби в следствие на изтриване или отчупване.

Кореново лечение

Прецизно изработени, добре полирани и заоблени за максимален комфорт и лесно почистване.

Кореново лечение

За да имаме здрави венци е важно да почистваме плаката и зъбния камък от зъбите редовно..

Всички права запазени. 2022г. © SMILEARTBG.COM – Дизайн и SEO от Optimiziraime.bg