За девета поредна година в. „Дентал Трибюн“ раздаде най – престижните награди за лекари по дентална медицина и зъботехници в конкурса „Усмивка на годината” на официална церемония в Sofia Live Club. Международно жури от световни авторитети оцени участниците и обяви победителите в различните категории.

Д-р Красимир Аврамов в съвместна работа с д-р Мила Стоянова и зъботехник Светослав Иванов, беше отличен със статуетка „Усмивка на годината” в категория „Композитни възстановявания”. Представеният от тях случай показа отлична планировка, перфектно изпълнение и страхотен краен резултат.

Нека да ви разкажем повече за случая и за екипната им работа.

„Пациентката искаше да подредим кривите зъби, но освен ортодонтския проблем имаше и изтриване на емайла. Планирахме ортодонтското лечение да създаде място за последващо изграждане. Изпълнихме желанието й да има прекрасна усмивка. Много се радвам и съм много горда, че наша усмивка е отличена с такъв приз. Това е заслужена награда. С д-р Аврамов работата в екип е удоволствие и нещата се получават с лекота”. – споделя д-р Стоянова.

На въпроса „Често ли се случва съвместна работа между двама столатолози?” с усмивка отговаря:

„Като стоматолог, който работи само ортодонтия, почти винаги ми се налага да работя в екип. Проблемите често изискват намесата на специалисти от различни области. Понякога ортодонтското лечение е водещо, но понякога е само част от цялото лечение. Когато хората в екипа говорят на един език и планират добре работата си, нещата се получават и крайният резултат е много добър.”

За д-р Аврамов това е първо участие в конкурса. Участва в две категории, като за „Комплексно естетично възстановяване” взема второ място, а категорията „Композитни възстановявания” му носи и първи приз. За самия случай разказва, че е протекъл в два етапа. В първия д-р Стоянова подрежда зъбите на пациентката в красиви прави зъбни редици като същевременно коригира захапката. Във втория възстановителен етап той изгражда неправилно изтритите зъби като възстановява нормалната им форма, за да могат да функционират правилно. Д-р Аврамов обяснява какво представлява изграждането на зъби:

„Когато има изтриване на зъбите, първо трябва да се определи колко е то и как да бъде възстановено. В този случай зъботехникът изгради върху гипсовите модели на пациентката новата форма на зъбите и аз използвах тези модели като водачи за да изградя директно зъбите в устата с композит. Тази техника на директно изграждане е известна като бондинг. Тайната на този клиничен случай е в доброто планиране, което прави изграждането на изтритите зъби лесно и с предсказуем резултат.“