Избелване на зъби - Естетична стоматология - SmileArt -->

Избелване

Избелване на зъби - Естетична стоматология SmileArt

Избелването на зъбите може да се раздели на три основни вида:

  1. Офис избелване. Този вид избелване на зъби се прави в стоматологичния кабинет. Необходими са от 1 до 3 посещения с продължителност между 1 и 2 часа. При този вид избелване се използва гел с висока концентрация на избелващия агент, поради което той трябва да бъде нанесен само по зъбните повърхности, без да се допира до венеца и лигавицата. Стоматологът изолира зъбите по специален начин. След това нанася избелващия гел върху зъбите и се изчаква 15-тина минути той да остане в контакт с външната повърхност на зъбите. Избелващият гел се измива и се нанася следващата доза. И така – до постигане на желания ефект.
  2. Домашно избелване. При този вид избелване е необходимо снемането на отпечатъци от зъбите, по които се изработват индивидуални шини. На следващия ден вие ще получите вашите шини заедно с избелващия гел. Концентрацията на гела за домашно избелване е много по-ниска от тази за офис избелването и не се налага предпазване на венците. Трябва да нанесете избелващия гел в шините и да ги поставите на зъбите. Избелването с шините се прави по специална схема и е с продължителност между 14 и 21 дена спрямо началния цвят на зъбите и цвета, който искате да постигнете. Докато шините са в устата, вие не трябва да се храните и да консумирате течности.
  3. Ендо избелване. С този вид избелване може да се възвърне цвета на девитализирани ( умъртвени ) зъби. Най-често тези зъби са с червеникаво-кафяв, сивкаво-черен или жълтеникав цвят в следствие на материалите, с които са запълнени кореновите канали при умъртвяването. За да бъде ефекта дълготраен, първо трябва да се премахне причината за оцветяването. Кореновите канали се запълват с материал, който не променя цвета на дентина с времето и след това се поставя  избелващ гел вътре в зъба. Гелът се подменя на няколко седмици до постигане на желания цвят. Времетраенето на едно такова избелване зависи от вида оцветяващ агент, както и от интензитета на оцветяването.