За да имате блестящи бели зъби, подредени в прекрасна усмивка като за реклама на паста за зъби и да се радвате на по-редки посещения при зъболекаря, брекетите могат да помогнат. Поставянето им не е разход, а инвестиция. Инвестиция в здравето ви в дългосрочен план. Затова е важно да се отдадете на лечението и да положите усилие да спазвате всички препоръки на вашия ортодонт. Хигиената и правилното хранене са от основно значение.

На практика няма невъзможни храни за ядене. По време на лечението с брекети има храни, с които е важно да се съобразим по какъв начин и кога ядем. Вижте повече:

 1. Халва, локум, дъвчащи бонбони, твърди бонбони, близалки

  Тази сладка група може да отлепи пръстен или брекет, с което да забави лечението. Ако все пак решите да похапнете, нека бъде нещо малко и по-скоро го смучете, отколкото да дъвчете. Така ще предпазите брекетите си. Тази храни, ако останат около брекетите и между зъбите, могат да доведат до образуването на кариеси.

 2. Ядки и пуканки

  Много са вкусни, а суровите ядки съдържат в себе си и много полезни вещества. Неприятностите при яденето на ядки и пуканки са свързани основно с възможността им да разлепят някой брекет или да изкривят дъгата. Ядките могат да се ядат, ако предварително са смелени ситно в блендер. При пуканките също трябва да сте внимателни особено с твърдата им сърцевина. Неизпуканите зрънца трябва да се изхвърлят.

 3. Варена царевица на кочан

  Ако сте почитатели на царевицата, просто използвайте нож и изрежете апетитната част. Ако не ви се занимава, царевицата в чашка е чудесен заместител.

 4. Ябълки, моркови, твърда праскова с костилката, маслини т.н.

  Нарежете плодовете и зеленчуците на парчета и им махнете костилките, преди да ги похапнете.

 5. Лед

  Цели парчета лед не са добра идея за дъвчене. Ако много ви се прииска нещо студено, просто поръчайте напитка с много лед и изчакайте да се охлади. За лятото просто дръжте бутилка вода в хладилника. Резултатът ще бъде дори по-добър.

 6. Месо с кости, пилешки крилца

  Може да ядете месо разбира се. Просто трябва да го обезкостите преди това. Малко са нещата по-вкусни от пилешки крилца на скара с добра марината и сос. Просто отделете месото преди да им се насладите.

 7. Сухари,твърди бисквити, препечени крайчета на пици и хляб

  Тук съчетаваме две от по – горе изброените. Твърди храни, които могат да изкривят дъгата и да отлепят брекет и въглехидрати, които са кариесогенни, ако останат около брекетите.

Няма забранени храни по време на лечението с брекети. Просто трябва да избягвате много твърдите и лепнещи храни. Хранете се здравословно и почиствайте старателно зъбите и брекетите си след всяко ядене. Мислете за себе си! Искате не просто подредени, но и здрави зъби , нали?