Носенето на брекети е гаранция за добре подредени зъби и прекрасна усмивка. За да останете със здрави зъби след края на лечението, е важно по време на процеса да отделяте време за грижа за собствените си зъби. След като сте взели решението да коригирате подредбата на зъбите си, това е показател, че се интересувате от състоянието им. По време на ортодонтското лечение е важна спазването на много добра хигиена. Бъдете упорити, преборете се с мързела и всичко което се изисква от вас е:

 

  1. Няма забранени храни по време на лечението с брекети.

   Има някои , които трябва да се избягват. Това са предимно твърди храни, които могат да разлепят някои брекети. Такива са ядки, препечени филийки, дъвчащи бонбони, пуканки, ненарязан морков или ябълка, цяла праскова с костилката, маслини заради костилките и др. подобни.

  2. Има и така наречените кариесогенни храни ( образуващи кариеси ),

   които не са забранени, но зъбите трябва да се почистят старателно след консумацията им. Такива са въглехидратните храни: всички тестяни изделия, бисквите, бонбони, всякакви захарни изделия, шоколад и др. подобни. Ако тези храни останат по-дълго около брекетите или между зъбите, служат за храна на микроорганизмите в устната кухина, които съответно са причинител на кариесите. Редуцирането броя на консумасията на такива храни би намалило риска от развитие на кариес без значение дали сте с или без брекети.

  3. Задължителното миене на зъбите е два пъти дневно –

   сутрин и вечер без значение дали сте с брекети или не . Използвайте четка със средна твърдост на косъма и с малка глава, за да можете да достигате до труднодостъпните места. Дръжте четката под 45 градуса спрямо зъба и търкайте както между брекетите и венеца, така и от брекетите до края на зъбите. После почистете старателно и останалите повърхности – дъвкателната и вътрешната страна на зъбите.

 

  1. Между отделните брекети, под дъгата пространството е трудно за почистване,

   затова вземете интердентална четка / продават се в аптеките/ с нейна помощ можете да почистете старателно около всеки брекет.

  1. Използването на конец за зъби също е задължително,

   за поддържането на добра орална хигиена. Ако ви е трудно да използвате нормален конец, има специални конци с водач, които можете да си купите. Попитайте ортодонта как да ги използвате. Не е сложно.
   Вземете си вода за уста и я ползвайте след всяко основно миене на зъбите.На всеки 6 месеца изисквайте професионално почистване от вашия зъболекар или ортодонт. Така ще отстраните натрупания зъбен камък и зъбите ще бъдат здрави и бели.