Грижата за здравите зъби трябва да започне още от раждането на детето. Поддържането на добра устна хигиена не започва с поникването на първите млечни зъбки, а още преди това. За да сме сигурни за здравето на зъбите на нашите деца, трябва да се запознаем със следните съвети и препоръки на водещите дентални лекари.

Оралната детска хигиена трябва да започне още в първите месеци след раждането. Храненето на детето, независимо дали е кърмене или с биберон, изисква често почистване, тъй като след всяко хранене следва сън. Това многократно увеличава риска от натрупване и развитие на микроорганизми в устната кухина. За това е хубаво всяко хранене да завършва с прием на вода, за да може да се изплакне лигавицата от млечните остатъци.

Как да почиствате устната кухина на бебето?

Почистването на венците е препоръчително поне веднъж на ден с марля, напоена с преварена вода или със специален мек накрайник, който да поставите на пръста си. Почистете деликатно венците, като не забравяте да почистите и езика. Това не само помага за здравето, но и бебето свиква с процедурите свързани с оралната хигиена.

Поникването на първите зъбки

Пробива на първите зъбки е един вълнуващ момент за родителите, но често изпълнен с безсънни нощи и раздразнителност от страна на малките деца. Зародишите на млечните зъби всъщност започват да се формират в много ранен етап, още през бременността. Периодите за пробив на зъбите са ориентировъчни и варират при различните деца. Обикновено след 6 месечна възраст започват да се появяват. Периодът е свързан и със захранването на детето. Характерни признаци са обилното слюноотделяне, както и желанието за слагане на предмети в устата.

Създаване на добри навици за орално здраве от ранна възраст

След изникването на първото зъбче е време за запознанство с четката за зъби. Тя трябва да бъде с достатъчно голяма дръжка, за да може да маневрирате удобно из устатата на детето и същевременно с достатъчно малка почистваща глава, за да се побере в устата му. Първоначално няма нужда от паста за зъби. Просто намокрете четката с вода и почистете зъбите след хранене.

След навършване на 1г. може да започнете използването на паста за зъби без флуорид. Добре трябва да се изчеткват зъбите по всичките им повърхности с кръгови масажиращи движения, след което да се изплакне с вода. Не забравяйте пространствата между зъбите. Щом зъбките започнат да се появяват едно до друго, е важно да започнете да почиствате между тях.

Зъбите трябва да се мият сутрин и вечер. Желателно е детето като порастне достатъчно само да започне да си мие зъбите и да се грижи за своята устна хигиена. Но не забравяйте, че до 6 годишна възраст то няма нужната мануалност да се справя съвсем само. Превърнете ходенето на зъболекар в забава и ангажирайте вниманието на детето докато е на зъболекарския стол.

Вредни навици

Биберонът залъгалка и смученето на палеца са често срещани вредни навици, които е желателно да се изкоренят от рано.
Те са проблем основно за захапката на детето. Доказано е, че ако биберонът е постоянно в устата на бебето, настъпват промени в анатомичната й форма и правилната подредба на зъбите.
Друг сериозен дефект, причинен от биберона е проблем в развитието на речта. Когато детето започне да издава първите си звуци, обикновено обича да чува себе си и само се отказва от биберона или го смуче по-рядко. Но ако това не се случва,
родителите следва да се погрижат времето за ползване на биберон да се сведе до минимум. Трябва да се има предвид, че смукателният рефлекс започва да избледнява след шестия месец.

Добрата орална хигиена е важна за здравето на зъбите и венците. Тези навици е добре да се усвоят от ранна детска възраст, за да е по-лесен и плавен прехода. Примерът в семейството е също от решаващ фактор.