Ето какво е важно да знаете и направите преди да се решите да сложите брекети:

1. Посетете ортодонт

Всъщност освен красивата усмивка, брекетите могат да ви осигурят и правилна захапка, а това е много важно за дългогодишното здраве на вашите зъби. Изберете си ортодонт и си запишете час за консултация. Споделете проблемите, които вие забелязвате и нещата, които искате да промените в усмивката си.Изслушайте неговите съвети и препоръки. Задайте въпросите, които ви вълнуват. Вече сте една стъпка по-близо до красивата усмивка.

2. Отстранете всички проблемни зони преди да сложите брекети

Важно е да отстраните всички кариеси и други проблемни зони преди да започнете лечението с брекети. Така ще си гарантирате спокойствие при лечението и здрави зъби след приключването му. За целта посетете стоматолога си.

3. Ако е необходимо, махнете мъдреците

Тук нещата са много индивидуални. Посъветвайте се с ортодонта дали е необходимо да се отстранят мъдреците преди започване на лечението. Ако се налага потърсете хирург, който да се справи ефективно със задачата. Ако ортодонтът прецени, че има място и мъдреците ви няма да са проблем при лечението, може да изчакате или да не ги вадите изобщо.

4. Подгответе се за предстоящото лечение

В началото ще има период на адаптация. Усещането ще е ново и може да има дискомфорт. Подгответе се психически и започнете с нагласата, че това е пътят към красивата усмивка. Можете да откриете и много форуми и блогове със съвети и мнения, които да са от полза. За постигане на добри резултати най-важна е мотивацията. Ако нямате достатъчно желание, изчакайте или просто не се захващайте.

5. Направете почистване на зъбния камък

Няколко дни непосредствено преди поставянето на брекети е препоръчително да се направи цялостно почистване на зъбния камък. По този начин гарантирате доброто здраве както на зъбите, така и на венците по време на лечението. Почистването ще улесни и работата на ортодонта при поставянето на брекетите.

6. Бъдете отговорни

За неотразима усмивка трябва да полагате ежедневни старателни грижи за чистотата на зъбите. Започнете да използвате конци за зъби и интердентални четки още сега, преди поставянето на брекетите. След това ще ви бъде много по-лесно. Хигиената е много важна. Ако не миете зъбите по указанията на ортодонта може да си създадете кариеси. Затова бъдете отговорни към здравето си и старателно почиствайте зъбите. След свалянето на брекетите ще се радвате на красива и здрава усмивка.