Напълно нормално е да изпитвате притеснение и вълнение преди да се решите да поставите брекети. Вижте най-често задаваните въпроси и техните отговори.

 1. Какви са възрастовите граници при носенето на брекети?

  Понятие като възрастово ограничение при носенето на брекети няма. Във всеки момент, в който прецените, че се чувствате готови за лечение с брекети, можете да посетите ортодонт. Брекети могат да се поставят както на подрастващи, след смяната на млечните зъби с постоянни, така и на възрастни. Забелязва се тенденция при родители, които провеждат лечението си с брекети заедно с това на децата си.

 2. Ще ми извадят ли зъби?

  След посещението при ортодонта, ще стане ясно има ли необходимост от вадене на постоянни зъби във Вашия случай или не. В никакъв случай не се опитвайте сами да анализирате и оценявате състоянието на зъбите си и пространството в устната кухина. Оставете това на специалистите. Изберете ортодонт, на който да се доверите и следвайте инструкциите му отговорно.

 3. След колко време ще се затворят празнините след изваждане на зъби?

  В зависимост от начина на лечение и физиологията на човека, процесът може да продължи между няколко месеца и година. Поради структурата на долната челюст, празните места там се затварят малко по-бавно. Всеки организъм е уникален и не бива да правите съпоставки.

 4. Колко време ще нося брекети?

  Времетраенето зависи както от сложността на случая, така и от Вашата отговорност и самодисциплина по време на лечението. Средно едно лечение продължава около година и половина, две. Ако сте дисциплинирани и изпълнителни, сроковете поставени при консултацията с ортодонта, ще бъдат реално изпълнени. В случай, че не спазвате стъпките по лечението, може да удължите процеса от няколко месеца до година. Поради тази причина специалистите съветват да стартирате лечение с брекети само при силна мотивация и висока самодисциплина и отговорност.

 5. Колко често се правят контролните прегледи?

  В зависимост от случая и плана на лечение, контролните прегледи се извършват 1 път месечно или на интервали между 4 и 10 седмици, съобразени с Вашите ангажименти и възможност.

 6. Има ли възможност да се промени начинът ми на говорене?

  При някои апарати, които се поставят от вътрешната страна на зъбите, може да е необходимо време от няколко дни за адаптация при говорене. Ако поставяте брекети от външната страна на зъбите, начинът Ви на говорене няма да се промени.

 7. Има ли значение как мия зъбите си?

  За да завършите лечението с брекети със здрави зъби, е важно да поддържате висока хигиена. Необходимо е да миете основно зъбите си два пъти дневно, като старателно почиствате около брекетите и под дъгата с интердентална четка. По време на храненията през деня, отстранявайте остатъците от храна, за да не се създава предпоставка за образуване на кариеси.

 8. Има ли значение какво и как ще ям при лечение с брекети?

  Има храни, които е препоръчително да избягвате по време на лечението с брекети. Важно е да се съобразите и с начина, по който се храните. Като пример – не отхапвайте цяла ябълка, а я нарежете на парченца.

 9. Колко струва лечението с брекети?

  Ценоразписът на всеки ортодонт е индивидуален. След прегледа в зависимост от сложността на случая, времето и материалите, които ще се използват при лечението, ортодонтът ще Ви каже съответната сума, както и начините на плащане.