Идва денят за сваляне на брекетите! Ура! Сега е важно след продължителния процес на лечение да запазите зъбите там, където са били преместени. По време на самото лечение се мести не само горната /видимата/ част на зъбите, но също и корените. Преместването води и до промени в костта. Представете си да движите заровен в земята дървен прът. След него остава диря рохка пръст. Точно това се случва и с костта след лечението с брекети. На места тя остава по-мека и има нужда от време да укрепне. Поради тази причина след свалянето на брекетите е напълно възможно да усещате зъбите си по-меки, все едно се клатят. За да останат зъбите на новите си места след носене на брекети се ползват тъй наречените ретейнъри /фиксиращи скоби/, които запазват зъбите на новите места, докато костта укрепне отново.

Има няколко типа ретейнъри – метални, които се залепват от вътрешната страна на зъбите, вакуумни /прозрачни/ и такива, които наподобяват обикновени шини. Кои от апаратите ще са най-подходящи за Вас и Вашия случай, това е най-добре да прецени лекуващият ортодонт. Това е човекът, който е бил с Вас по време на цялото лечение, познава както зъбите, така и костта Ви. В зависимост от Вашата възраст, специфични характеристики и изминато лечение, ортодонтът ще прецени по какъв начин е най-добре да запазите постигнатата красива усмивка.

Постлечението може да продължи от няколко месеца, до една – две години. В някои случаи фиксиращите апарати трябва да се носят постоянно. В други случаи може да се носят само в определени времеви интервали – например само вечер по време на сън или докато сте си вкъщи.
Ако е дошъл прекрасният момент за свалянето на брекетите, попитайте Вашия ортодонт какво предстои след това. Сега нещата зависят изцяло от вас. Спазвайте стриктно указанията на ортодонта си и се радвайте на новата си красива усмивка.