За да обясним това понятие първо трябва да знаем какво е правилна захапка. При стиснати зъби (така че да контактуват задните зъби) всички зъби от горната зъбна редица трябва да са от външната страна да долните, т.е горната челюст да е като похлупак на тенджера спрямо долната и те да си съответстват по размер.

Кръстосана захапка

 

Когато има дори един зъб от долната редица, който при стиснати зъби се намира пред горните, имаме кръстосана захапка. Тя може да е при преден или заден зъб или зъби.

Кръстосаната захапка дори на единични зъби е функционален проблем. Тя затруднява нормалните дъвкателни движения и води до неправилно развитие на челюстите и бъдещи ортодонтски проблеми. Ето защо това е един от ортодонтските проблеми, който трябва да се коригира в ранна възраст. Важно е да проследяваме как се подреждат постоянните зъби и да разпознаем предпоставките за бъдещи ортодонтски аномалии. Смяната на млечните зъби, особено на резците, е важен етап в развитието на челюстите. Това е най-подходящото време за първа консултация с ортодонт и при необходимост за корекция на неотложните проблеми с РАННО ЛЕЧЕНИЕ.