Като термин в стоматологията „бондинг” произлиза от английското “bond”, което означава свързване, връзка. Понятието описва техника, при която стоматологът поставя композитен материал /полимер/ директно върху зъбната повърхност без или с минимално пилене на зъбните тъкани. Денталният бондинг се използва за извършване на реставрации и директно възстановяване на зъбите. При тази процедура се отстраняват естетичните несъвършенства на зъбите и се коригират формата, големината, цветът, отчупвания и разстояния между самите зъби. Материалът, който се използва е фотополимерен и се наслоява чрез специални техники.

Бондингът е по-евтин от фасетите, но за разлика от тях и „живота“ му е по-кратък. Това се дължи на фактът, че фотополимерният материал е по „мек“ от естествения емайл и с времето се изтрива. Точно това му качество е и една от основните му положителни страни. Когато при функция ( хранене ) се срещат естествен зъб и изграждане с композит, композита с времето се изтрива, а зъбния емайл не. Това го прави материал, който предпазва естествените зъби. Друго предимство на бондинга е щадящата обработка на зъба по време на направата му. За разлика от фасетите и короните, при бондингът не се налага пилене на най-горния слой на зъбите. В резултат на което емайла се запазва и дори след отстраняване на материала, зъбите ви ще продължат да бъдат здрави и устойчиви. Бондингът може да се извърши в рамките на едно посещение при стоматолог. В резултат цената на бондингът спрямо фасетите е по-ниска. Средно бондинга издържа 8-10 години.

Бондингът е подходяща процедура в следните случаи: при оцветяване на зъби, които не подлежат на избелване, при режещи /нащърбени/ ръбове и отчупени части от периферията на зъба, при дефекти в следствие на травми, при разстояние на зъбите /треми/, при изтриване на зъбната повърхност (абразио), при загуба на зъбни тъкани от прекомерна употреба на газирани напитки и/или фрешове ( ерозио ), както и за корекция на формата на зъба.

Естествено всеки случай е уникален и изисква индивидуален подход. Вашият зъболекар трябва да прецени редица други фактори и да ви посъветва как да подобрите естетиката на усмивката си. Заедно ще изберете най-подходящия за вас вариант, за да постигнете желаните резултатите.