Бондинг на заден зъб - Естетична стоматология - Smile Art -->

Бондинг на заден зъб

Директното изграждане с композит (бондинг) дава възможност за бързо възстановяване формата на зъба така, че той да изглежда и функционира като естествен зъб. Предимството на тази техника е, че тя се извършва в стоматологичния  кабинет в едно посещение, което спестява време и средства.

В конкретния случай, пациентката Валерия Т.  е на 24 г.,  при която бе открит гранулом на върха на корените на първия молар, долу в дясно. Бе направено релечение с цел почистване и дезинфекция на кореновите канали (лечение на гранулома) и зъба беше завършен чрез директно изграждане с композит.

Бондинг на заден зъб - Естетична стоматология

Сравнителна снимка преди, по време и след изграждането. На втората и третата снимка се вижда синьо силиконово платно (кофердам), който е необходим при изграждането с композит.

 

Бондинг на заден зъб

Сравнителна снимка преди, по време и след.

Бондинг на зъб

Преди изграждането

Бондинг на заден зъб - Естетика

След премахване на стария материал и почистване на кариеса

 

Заден зъб - Бондинг

Изграждане на вътрешната част на зъба с композит подсилен със стъклени нишки (EverX)

По този начин се намалява риска от последващи пукнатини и отчупвания на зъба.

 

Бондинг - Заден зъб

Страничен изглед преди финалните довършителни слоеве.

 

Бондинг - Заден зъб - Естетика Smile Art

Финалната форма, наподобяваща максималнo формата и релефа на естествените зъби, което гарантира правилна функция и комфорт при хранене.

В този случай изграждането беше направено от д-р Красимир Аврамов. Времето, което отне бондинга на този зъб ( 46 ), е 1 час и 20 минути.